Wednesday, March 11, 2009

Sfarsitul unei lumi vechi - NannyMUD

Astazi am aflat de la un prieten vechi despre sfarsitul unui joc pe care il jucam cu mare ardoare acum multi ani de zile. Era un joc in mod text, succesor al renumitelor chat-uri si precursor al MMO-urilor. Jocul se chema NannyMUD, era un tip de Multi-User Dungeon (MUD) dezvoltat pe o tema fantasy/medievala. Magia acestui joc era creata de oamenii cu care jucai si de imersiunea in "lumea" respectiva.

Nanny-world, o lume creata de jucatori pentru jucatori. Fiecare avea sansa de a-si crea propria zona. Cu quest-uri, puzzle-uri, mici trick-uri care incantau. Spre deosebire de MMO-urile de azi, atunci citeai descrierea camerei/locatiei respective si tu erai cel care isi crea detaliile in minte. Existau diverse obiecte cu care sa interactionezi, unele pe care le foloseai drept unelte, altele pe care le foloseai drept arme. Existau personaje care interactionau cu tine (evident, bazate pe un fel de script). Daca aveai o imaginatie prea bogata jocul devenea o incantare prin prisma explorarii lumii, sa ajungi in locuri pe care altii nici macar nu le visasera.Fiecare wizard (creatori de joc) se intrecea in a dezvolta o zona cat mai complexa si in acelasi timp plina de locuri de explorat.

Oamenii cu care jucai erau din toata lumea. Aveam prieteni pe mai toate continentele, prieteni dragi, pe care nu-i vazusem la fata decat in poze. In Romania erau grupuri in Bucuresti, Iasi, Tg. Mures, in toate orasele mari. Uneori se organizau ceea ce noi numeam mud-party, unde ne adunam intr-un oras si chefuiam un weekend intreg. Uneori ne adunam si 20 intr-un laborator in Automatizari si Calculatoare si ne jucam cu orele. Daca nu chiar cu zilele. Dar atunci nu conta, eram inconstienti, pierdeam nopti, pierdeam cursuri, laboratoare, picam la examene.

Dar astazi am aflat ca NannyMUD este pe moarte. Din lipsa oamenilor care sa se joace. Evident, noi cei care ne conectam atunci am evoluat. Odata cu avansarea in varsta prioritatile s-au schimbat: job-ul, familia. Iar cei care ar putea sa se joace acolo sunt prinsi de alte jocuri, MMO-urile. Culoarea lor, usurinta in interactiune (gandeste-te ca eu trebuia sa tastez fiecare comanda) atrage. Dar cel putin pentru mine nu e acelasi lucru. In NannyMUD era uneori ca si cum citesti o carte si iti alegi sau chiar creezi tu firul povestii. In MMO-uri imaginile sunt deja create, nu iti mai pun imaginatia la incercare.

Intr-un fel m-a intristat aceasta veste. Dar m-a bucurat ca mi-a dat ocazia sa-mi aduc aminte de acele clipe.Dar tu? Ai trecut prin asa ceva?

4 comments:

  1. Ce vremuri, maestre, ce vremuri ! Simteai tensiunea prin aer atat de intens cand Arthur anunta cruciada impotriva vikingilor (de ce vikingi, ce mai conteaza, conta calatoria cu corabia pana acolo!) si 10-12 baieti se pregateau sufleteste pentru masacrul care urma in cateva minute ...

    Fiecare isi verifica echipamentul, isi relaxa degetele, se batea pe spate cu vecinul. Veteranilor le sticleau ochii si mai mai ca nu se lingeau pe buze de placere. Pe novici ii identificai rapid: ochi palizi, maini tremurande. Auzisera povesti despre astfel de grozavii, poate chiar luasera parte in unele, dar nu apucasera sa faca 2 pasi in afara corabiei ca se si prapadisera.

    Ultimele incurajari si tacanitul asurzitor al tastaturilor incepu .....

    Ce vremuri, maestre, ce vremuri!

    ReplyDelete
  2. Do you remember the time?!!!!!!!!!!!! Mama ce mai joace, ce mai vremuri, ce mai intinderi la degete, ce mai pierdere de nopti pe Dial-up!!!!!

    ReplyDelete
  3. Sa stii ca inca functioneaza. Si sunt ceva jucatori online. Astazi am inumarat 10 playeri in acelasi timp. Si 8 admini ;)

    ReplyDelete
  4. Iar in prezent au dat drumul si la multiplay-ing.
    Iti loghezi 3-4 caractere si faci party de unul singur. Bineinteles, unul dintre ei sa fie monk ca sa nu mai ai probleme cu heal-itul in pub-uri.

    Si au redeschis vechi ghilde: Prophets, Hunters.
    Iar in viitor o sa redeschida si Kittens !!!

    In continuare, romanasul nostru Cost are rezolvate toate quest-urile.

    Normal ca acum suntem mari si cu griji, dar o ora pe saptamana tot gasesti sa intri pe:

    telnet mud.lysator.liu.se 2000

    ;))))))))))

    ReplyDelete